söndag 8 februari 2015

Friluftsliv

Nu är det dags att gå ut och njuta av vintern som vi har fått!
Kommande idrottslektioner fram till sportlovet kommer vi att vara ute.

Vi kommer att förutom åka skridskor och pulka bland annat att repetera "kläder efter väder principen", lära oss bygga vindskydd och använda ett stormkök.
Använd kortfilmerna nedan för att förberedda dig inför samt repetera efter lektionerna eller om du har missat något lektionstillfälle är det bra att ha koll på vad vi har gjort!

Säkerhet på isen
Om olyckan är frammeKläder efter väder principen
Vad är "kläder efter väder"? Kläder efter väder
Om du ska vara ute en längre tid i naturen och till exempel vandra är det viktigt att klä sig rätt. Flerskiktsprincipen är ett sätt att klä sig som är rekommenderat när man planerar för att vara utomhus.
Flerskiktsprincipen innebär att istället för att använda några få tjocka plagg använder man istället fler tunnare lager med kläder. Detta gör att det blir mer luft mellan plaggen, vilket är viktigt för att det är luften som håller värmen. Blir du för varm tar du av dig ett plagg. Tänk på att bomull är ett material som suger åt sig fukt och därför är det ett mindre lämpligt material att använda när du svettas och är ute längre. Ytterplaggen behöver stå emot vind och bör stöta bort vatten.

Flerskiktsprincipen
Innerskiktet: För bort fukt- underställ
Mellanskiktet: Behåller värmen- gärna fleece eller naturmaterial

Ytterskiktet: Skyddande mot vind och vatten - skalplagg

Sätta upp ett vindskydd - Två varianterHur använder man ett stormkök?